Tarptautinėje moksleivių Žemės mokslų olimpiadoje lietuviai laimėjo 1 sidabro medalį ir 2 bronzos medalius

Šiemet Pietų Korėjoje Daegu mieste vykusioje Žemės mokslų olimpiadoje (ang. – International Earth Science Olympiad, IESO) bronzos medaliais pasipuošė kaunietė Goda Stirbytė ir kretingiškis Simonas Baltūsis, sidabro medalį iškovojo mažeikiškis Simas Kontrimas. Simonas Baltūsis taip pat apdovanotas auksiniu sertifikatu už šaunų pasirodymą komandinėje užduotyje. Vienam komandos nariui Mantui Žukauskui iki medalio trūko visai nedaug.

Lietuvių komanda Pietų Korėjoje – 4 moksleiviai ir 2 mentoriai

Olimpiadoje šiemet dalyvavo 181 moksleivis iš 41 šalies. Lietuvos komandą lydėjo 2 mentoriai – Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto prodekanas dr. Ramūnas Skaudžius ir doktorantė Dalia Grendaitė. Moksleiviai sprendė teorines ir praktines užduotis iš geologijos, meteorologijos, hidrologijos ir astronomijos sričių. Taip pat moksleiviai tarptautinėse komandose paruošė pristatymus remiantis lauke surinkta informacija (ang. – international team field investigation) ir pristatė plakatus aktualia žemės mokslų tema, siekiant didinti tarptautinį bendradarbiavimą Žemės mokslų srityje.

Komandinės užduoties rezultatas – Žemės sistemos plakatas

Lietuvių komandos narė Goda šiltai atsiliepia apie dalyvavimą tarptautinėje olimpiadoje: ,,IESO man buvo nepakartojama patirtis. Man ši olimpiada išliks atminty kaip nuostabiausiai praleistos devynios vasaros dienos. IESO nėra tik uždavinių sprendimas, tai yra gyvenimas kartu su žmonėmis iš viso pasaulio. O žodyje ,,gyvenimas” telpa tiek daug – pirmi nedrąsūs pokalbiai, vardų pamiršimas, kortų ir ne kortų žaidimai, skirtingų tradicijų ir religijų palyginimai, juokimasis iš korėjietiško maisto, grožėjimasis už lango žaliuojančiais kalnais, nebesigrožėjimas už lango žaliuojančiais kalnais, nes juos jau paslėpė atslinkę debesys, varžymasis, kas mažiau valandų miegos ir išgers daugiau kavos, šokiai per Kultūros naktį, švenčiant kitų kultūrų skirtumus ir panašumus bei džiaugimasis jais visais. Jei kuriuo nors momentu ir liūdna ar nesmagu, vis tiek žinai, jog diena dar atneš ką nors įsimintino. “

Dinozaurų pėdsakų tyrinėjimai

Kitas komandos dalyvis Mantas teigė, kad Chemijos ir geomokslų fakulteto darbuotojų organizuoti paruošiamieji susitikimai išties padėjo, o Korėjoje vykusią olimpiadą įvardijo kaip labai įdomią patirtį, kadangi buvo labai smagu susipažinti su žmonėmis iš viso pasaulio.

Tarptautinė Žemės mokslų olimpiada surengta 13-ą kartą ir šiemet grįžo ,,namo“ – 2007 m. pirmą kartą olimpiada vyko Daegu, Pietų Korėjoje. Lietuvos atstovai olimpiadoje dalyvavo jau antrą kartą. Moksleiviai buvo atrinkti nacionalinės geomokslų olimpiados metu, kuri susidėjo iš dviejų turų.

Pirmasis šių metų nacionalinės geomokslų olimpiados turas vyks lapkričio 15 d. Daugiau informacijos jau greitai. Kviečiame dalyvauti! Geriausiai pasirodę dviejuose nacionalinės olimpiados turuose 4 moksleiviai bus pakviesti dalyvauti tarptautinėje olimpiadoje, kuri 2020 metais numatoma Vakarų Sibiro mieste Tiumenėje (Rusijoje).

Lietuvos komanda, pasipuošusi medaliais