2022 metų rugpjūčio 25-31 dienomis nuotoliniu būdu vyko 15-oji Tarptautinė geomokslų olimpiada IESO2022. Šiemet olimpiadą suorganizuoti patikėta Italijai, o joje dalyvavo Chemijos ir geomokslų fakulteto organizuotoje V-oje Lietuvos geomokslų olimpiadoje geriausiai pasirodę 7 moksleiviai:

 

  • Dovydas Demikis (Kauno jėzuitų gimnazija, mokytoja Loreta Latvienė).
  • Paulius Daraška (Mažeikių Gabijos gimnazija, mokytoja Aldona Širvinskienė).
  • Skaistė Vytuvytė (Klaipėdos “Ąžuolyno” gimnazija, mokytoja Greta Žostautaitė).
  • Lukas Kisielis (Vilniaus licėjus, mokytoja Linoreta Vasilevičienė).
  • Ignas Balsys (Jonavos senamiesčio gimnazija, mokytoja Svetlana Glušniova)
  • Jokūbas Baltūsis (Klaipėdos apskritis, Viešoji įstaiga Pranciškonų gimnazija, mokytojas Vilius Adomaitis)
  • Aivaras Jomantas (Kauno jėzuitų gimnazija, mokytoja Loreta Latvienė)

 

Olimpiadoje iš viso dalyvavo moksleiviai iš 38 valstybių, o jos metu ne tik buvo patikrintos dalyvių geologijos, geografijos, klimatologijos, astronomijos ir kitų gamtos mokslų žinios, bet ir suteikta puiki galimybė susipažinti su geomokslais besižavinančias mokiniais ir jų mentoriais iš viso pasaulio. Be to, renginyje netrūko ir užduočių, skatinančių moksleivius parodyti savo kūrybiškumą.

Lietuvai atstovavę moksleiviai šiemet olimpiadoje pasirodė ypač sėkmingai – iš viso iškovoti net 9 medaliai (7 bronzos, 1 sidabro ir 1 aukso). Bronzos medaliai iškovoti trijose skirtingose užduotyse – duomenų bazių teste (angl. Data Mining Test – DMT), Žemės sistemų projekte (angl. Earth Systems Project – ESP), kurio metu jau vykstant olimpiadai reikėjo paruošti prezentaciją bendradarbiaujant su moksleiviais iš įvairių pasaulio valstybių. Galiausiai, medaliai iškovoti ir už dar vieną komandinę užduotį – nacionalinius lauko tyrimų projektus (angl. National Team Field Investigation – NTFI). Šiai užduočiai mokiniai turėjo pasiruošti dar prieš olimpiadą savo valstybėse atlikdami lauko bei laboratorinius tyrimus ir tokiu būdu tirdami juos dominančią hipotezę.

7 bronzos medaliai IESO2022 buvo skirti šiems moksleiviams:

  • DMT užduotyje: Pauliui Daraškai, Dovydui Demikiui, Jokūbui Baltūsiui ir Ignui Balsiui
  • ESP užduotyje: Dovydui Demikiui
  • NTFI užduotyje: Pauliui Daraškai, Skaistei Vytuvytei ir Aivarui Jomantui už projektą, pavadinimu “Was melt-water dynamics of the Last Glaciation in south-east Lithuania caused by climate change?” ir Ignui Balsiui, Lukui Kisieliui, Dovydui Demikiui bei Jokūbui Baltūsiui už projektą “Analysis of aquifer water’s composition and chemical properties”

1 sidabro medalį iškovojo Ignas Balsys (ESP užduotyje). Na o vienintelis į Lietuvą iškeliavęs auksinis apdovanojimas atiteko Lukui Kisieliui, kuris iš visų olimpiadoje dalyvavusių moksleivių DMT užduotyje užėmė 8 vietą!