Pasaulinėje moksleivių geomokslų olimpiadoje lietuviai iškovojo 3 bronzos medalius

2018 m. rugpjūčio 16 d. tarptautinėje geomokslų olimpiadoje (IESO) bronzos medaliais buvo apdovanoti kauniečiai Gabrielė Tijūnaitytė, Markas Černiauskas ir Tomas Kvietkauskas. Dar vienai Lietuvos moksleivių komandos narei, Miglei Šarpilo, iki laimėjimo pritrūko vos kelių taškų.

Kaip skelbia olimpiados organizatoriai, dalyviai šiemet turėjo pademonstruoti geologijos, geografijos, meteorologijos, astronomijos ir kitų fizinių mokslų žinias. Moksleiviams teko atlikti ir praktines, bei vieną komandinę užduotį. Šiemet Tailande dėl čempionų titulo rungėsi moksleiviai iš Turkijos, Kinijos, Izraelio, Rusijos, Pakistano, Kanados, Tailando, Ispanijos, Vokietijos, Šri Lankos, Kambodžos, Brazilijos, Austrijos, Portugalijos.

Kiekvienos valstybės komandą sudarė keturi moksleiviai ir du kuratoriai. Lietuvai atstovavo Gabrielė Tijūnaitytė, Miglė Šarpilo, Markas Černiauskas ir Tomas Kvietkauskas, o jų kuratoriais buvo Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto prodekanas dr. Ramūnas Skaudžius ir dokt. Vaida Kirkliauskaitė.

Kaip pasakoja M. Černiauskas, olimpiados užduočių sudarytojai pateikė nemažai staigmenų. Dalyviams teko atlikti daug įdomaus tipo užduočių, kokių anksčiau nebuvo tekę matyti ar spręsti. „Buvo labai daug ir įvairių užduočių. Iki aukso medalio pritrūko praktinių žinių“, – priduria G. Tijūnaitytė. Tuo tarpu T. Kvietkauskas džiaugiasi pirma kelione už Europos ribų, kuri atnešė naujų patirčių ir draugų, galimybę savo akimis pamatyti iki tol nematytas uolienas ir dalį jų parsivežti kaip suvenyrus.

Pirmą kartą pasaulinė geomokslų olimpiada surengta 2003 m. Pietų Korėjos gamtos mokslininkų draugijos iniciatyva. Nuo tada ji kasmet skirtingose pasaulio valstybėse, o šiemet vyko Kančanaburio provincijoje, esančioje maždaug 123 km į vakarus nuo Tailando sostinės Bankoko. Lietuva šioje tarptautinėje olimpiadoje dalyvavo pirmą kartą.